Ежедневният душ е важно, но много противоречиво нещо. От десетилетия хората

...
Ежедневният душ е важно, но много противоречиво нещо. От десетилетия хората
Коментари Харесай

Сутрешен или вечерен душ, кой е по-добър: учени посочиха верния отговор

Ежедневният душ е значимо, само че доста спорно нещо. От десетилетия хората спорят какъв брой постоянно би трябвало да се къпете, каква би трябвало да е температурата на водата и кое време е най-добре за къпане.

Ако предпочитате да се къпете заран, евентуално ви е мъчно да изчакате сутринта, с цел да отмиете нощната пот и нечистотия. Ако предпочитате вечерни душове, евентуално не ви харесва концепцията да пълзите в леглото, към момента покрити с нечистотия и прахуляк от деня. Кой е прав? Учените са създали доста проучвания, с цел да намерят верния отговор, пише IFLScience.

Ползите от утринния душ

През 2022 година откриватели от Sleep Foundation проведоха изследване и откриха, че 42% от възрастните американци стартират деня си с вана или душ. Въпреки това, единствено 25% от американците избират вечерен душ тъкмо преди лягане, до момента в който 38% от американците избират да се изкъпят по някое време вечерта.

Според кожния лекар на клиниката в Кливланд Алок Вий той избира утринните душове, тъй като ритуалът му оказва помощ да се разсъни и да се почувства жив. Науката зад това е, че тялото ни разчита на избрани сигнали, с цел да контролира своя циркаден темп. В този случай постоянният утринен душ може да служи като сигнал, че е време да се разсъните и да станете по-бдителни.

Изследователите означават, че резултатът може да бъде доста по-голям, в случай че изберете по-студен душ, а не парещ. Констатациите на учените демонстрират, че студената вода кара тялото да освобождава невротрансмитери, които играят роля в регулирането на страстите и намаляването на напрежението, като да вземем за пример:
серотонин;кортизол;допамин; норепинефрин.
Друго изследване също откри, че ежедневният утринен душ с всякаква дълготрайност и температура, стига да приключва с 90-секундно напръскване със студена вода, понижава броя на дните по болест на човек с една трета. Освен това се усъвършенства качеството на живот и равнището на сила на човек.

Според кожния лекар от Ню Йорк и професора от Медицинския факултет на Икан Гари Голдънбърг, утринният душ също разрешава на хората да измият потта и бактериите от чаршафите, които просто се настаняват върху кожата ни.

Предимства на вечерния душ

Статистиката демонстрира, че е по-малко известен от утринния душ, само че има доста основателни аргументи, заради които би трябвало да се къпем вечер. Първо, по този метод можем да отмием другите масла, замърсители и нечистотия, които са се натрупали върху кожата ни през целия ден.

Второ, вечерният душ може да бъде изключително добър, когато става въпрос за спорт или други обстановки, които изискват физическо изпитание. Но не става дума единствено за хигиена. Учените са разкрили, че вечерният душ също въздейства върху нашия циркаден часовник, сигнализирайки на телата ни, че е време да стартираме да се подготвяме за сън.

Според психолога и специалист по съня Джанет Кенеди телата ни естествено се охлаждат с наближаването на съня, в синхрон с нашия циркаден темп. Топлият душ ще увеличи телесната ни температура и ще разреши на тялото ни да се охлади, което наподобява ни кара да заспим по-бързо.

Експертите също заключиха, че вечерните душове би трябвало да се вземат почти 90 минути преди лягане. Един последователен обзор на изгодите от топлите бани откри, че накисването единствено за 10 минути час или два преди лягане е обвързвано с усъвършенствано качество и успеваемост на съня, както и доста по-бързи интервали на сън.

Какъв душ да изберете: заран или вечер

Според Вий няма еднопосочен отговор на популацията на света, само че всеки от нас прави този избор независимо - като предписание той се основава на желания.

Така учените стигнаха до извода, че няма време, което да не е уместно за взимане на душ: това ни кара да се усещаме по-добре. Този избор обаче е извънредно самостоятелен и по тази причина би трябвало да го създадем сами.
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР